ΧΑΡΤΟΔΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ (δείγμα 7)

img_5591

Χαρτόδετα βιβλία ή με μαλακό εξώφυλλο

 

Ένας από τους πιο κοινούς τρόπους φινιρίσματος είναι η βιβλιοδεσία με μαλακό εξώφυλλο. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ως εξώφυλλο κάποιο θέμα που έχει τυπωθεί σε τετράχρωμη εκτυπωτική και σε χαρτί 300 ή 350 gsm. Στο εξώφυλλο γίνεται λαμινάρισμα είτε με gloss είτε με mat πλαστικοποίηση για να αντέχει περισσότερο στην χρήση. Στα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο ειδικό χαρτί, όπως τσέντρο, ακουαρέλα  είτε λαμιναρισμένο είτε όχι.

Είναι επίσης πολύ γερή η βιβλιοδεσία και αυτού του είδους των βιβλίων, διότι το σώμα είναι είδη ραφτό, και κολλητό με το εξώφυλλο και δεν υστερεί σε ομορφιά από τα βιβλία με καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, αφού μπορεί και σε αυτά να γίνει επικάλυψη με τοπικό UV ή θερμοτυπία με κάποιο μεταλλικό χρώμα ή και mat foil από μία μεγάλη ποικιλία χρωμάτων που υπάρχουν στην αγορά.

Τα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο μπορεί να είναι απλά ξακρισμένα ή να έχουν “αυτιά” (flaps) στα οποία συνήθως αναγράφονται κάποιες πληροφορίες για τον συγγραφέα.

Στα χαρτόδετα βιβλία με σελίδες λιγότερες των 40 ο τρόπος της βιβλιοδεσία γίνεται “καρφίτσα”, δηλαδή το εξώφυλλο και οι σελίδες ανά τυπογραφικό τσακίζονται στη μέση και στη συνέχεια συρράπτονται πάνω στη δίπλωση του εντύπου.